Cursus Boekhouden

Algemene informatie

Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en in duidelijke taal wordt je in de cursus boekhouden ondernemers het gereedschap aangereikt waarmee je in het vervolg je dagelijkse bedrijfsadministratie kunt verzorgen en je eigen aangifte omzetbelasting kunt doen. Je krijgt veel praktische belastingtips en we houden het simpel door alleen noodzakelijke informatie aan te reiken. Er is geen voorkennis nodig.

De cursus wordt in 1 dag en in 2 of 3 dagdelen gegeven. Raadpleeg voor data en locaties de pagina ‘cursusdata’.

Wat wordt behandeld in de cursus boekhouden ondernemers:

• Zelf boekhouden en BTW berekenen
• Zelf een eenvoudige BTW-aangifte doen
• Kleine ondernemersregeling BTW
• Een juiste factuur maken
• Inkomstenbelasting
• Zelfstandigenaftrek
• Startersaftrek
• Investeringsaftrek
• Auto van de zaak
• Vergoeding voor de privéauto

Wel of geen boekhoudprogramma?

Gedurende de cursus ‘boekhouden  ondernemers’ oefen je thuis met een eenvoudig boekhoudprogramma. Dit gebeurt aan de hand van een duidelijke instructie.
Als jouw bedrijf gebaat is bij een boekhoudpakket krijg je advies bij het kiezen van een programma.

Ook nazorg.

Indien je behoefte hebt aan support bij het opzetten van je bedrijfsadministratie, kun je deze tijdens en zelfs tot enkele weken na de cursus krijgen. Per telefoon en/of e-mail.

Geen kosten, maar een investering

Inhoud cursus

1) Ordenen van je administratie.

De administratie wordt logisch geordend: Kasadministratie, Bankadministratie, Verkoopfacturen enz.

2) De werking van een boekhoudprogramma.

In beginsel werken alle boekhoudprogramma’s hetzelfde. Hoewel in de cursus voorbeelden worden gegeven met het programma Snelstart, geeft de aangeboden lesstof inzicht in ieder boekhoudsysteem. In eenvoudige taal wordt, met behulp van cursusmateriaal,  beeldend uitleg gegeven aan de logica van de boekhouding. Je gaat begrijpen wat boekhouden is.

3) Omzetbelasting (btw).

Aan de hand van enkele simpele voorbeelden wordt uitgelegd wat omzetbelasting is en hoe het werkt. Je leert op de juiste manier btw te berekenen en zelf btw-aangifte te doen. Er worden verschillende varianten besproken zoals de Kleine Ondernemersregeling BTW, de verlegging van btw voor aannemers en zaken doen met het buitenland.

4) Inboeken van de administratie in een simpel boekhoudprogramma.

De eerste bonnetjes worden ingevoerd in het Kasboek van het boekhoudprogramma. Stap voor stap wordt met het aanwezige cursusmateriaal (burobakjes, ordners, bonnetjes enz) getoond waar de ingevoerde gegevens in het boekhoudprogramma terecht komen. Vervolgens worden de bankafschriften en de verkopen ingeboekt.
De cursist krijgt oefeningen mee die thuis, in eigen tempo gemaakt kunnen worden. Hiervoor wordt een volledig werkende demo van het programma Snelstart (voor Windows) beschikbaar gesteld.

5) Welke kosten zijn aftrekbaar

Bij kleine bedrijven lopen zakelijk en privé vaak door elkaar. Freelancer en zzp hebben vaak één telefoon, één computer en één auto. In de cursus zzp-boekhouden van JimmyKruize wordt aangegeven welk deel van de kosten zakelijk mag worden afgetrokken. Ook worden lastige aftrekposten behandeld als de werkruimte thuis, de auto van de zaak, bedrijfskleding, studiekosten en zakelijke etentjes.

6) Zelf btw-aangifte doen.

En als de administratie is ingevoerd in een eenvoudig boekhoudprogramma, komen de cijfers die nodig zijn voor de btw-aangifte er vanzelf uitrollen. Vervolgens is het vrij eenvoudig om je eigen btw-aangifte te doen. Inloggen op www.belastingdienst.nl met je gebruikersnaam en wachtwoord, de cijfers uit je boekhoudprogramma invoeren, printje maken en klaar!

7) Winst en Verliesrekening en Balans

Met voorbeelden uit de praktijk leer je het verschil tussen Inkopen, Kosten en Investeren en hoe Afschrijven in zijn werk gaat. Onderdeel van de cursus zzp-boekhouden is de bespreking van de Winst en Verliesrekening en Balans van een kleine onderneming. De relatie tussen deze twee wordt toegelicht en de informatie die je er uit kunt halen. Verder krijg je in gewoon Nederlands uitleg over boekhoudtermen als Balans, Crediteuren en Debiteuren, zodat het gesprek met je boekhouder de volgende keer wat soepeler verloopt.

8) Belastingvoordelen voor ondernemers

Tot slot wordt aangegeven wanneer je recht hebt op belastingvoordelen voor ondernemers zoals Investeringsaftrek, Startersaftrek, Zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Ook de bijtelling van de bedrijfsauto bij de aangifte inkomstenbelasting wordt inzichtelijk gemaakt.